Василь Симоненко (1935)

Український поет і журналіст, шістдесятник.

Народився 8 січня 1935, помер 13 грудня 1963
89 років тому  61 років тому
Василь Симоненко

Василь Симоненко

Василь Симоненко народився на Полтавщині, в селі Біївці. Все своє життя він відстоював національну честь і гідність українського народу.

Навчання давалося хлопчикові легко, тому школу він закінчив із золотою медаллю. У 1952 році, будучи студентом 1-го курсу Київського університету, майбутній журналіст слухав лекції, читав книги і складав вірші, в яких міг висловити все, що накопичилося в душі, не знає компромісів. Протягом декількох років Василь Симоненко працював в таких ЗМІ, як «Черкаська правда», «Робітнича газета», «Молодь Черкащини».

Він належав до покоління «шістдесятників», які боролися з перегинами сталінізму, відстоювали гарантії вільного культурного розвитку. Червоною ниткою у творчості цієї талановитої людини було виведено прагнення забезпечити українській мові провідну роль в освіті та культурі УРСР.

Вірші Василя Симоненка пронизані патріотизмом. Але не тим, який диктувала ідеологія радянського ладу, а українським, національним. Поет брав активну участь у літературних вечорах і творчих дискусіях. Він разом зі своїми однодумцями досліджував факти, що стосуються сталінських репресій. Таким способом ця людина намагалася добитися правди, яку навмисне замовчували.

Василь Симоненко, патріот України, який мріє про її свободі, помер у 28 років. Попереду його чекало безліч славних справ, які він запланував, але не встиг здійснити. Читаючи вірші цієї молодої людини, розумієш, що суть життя приходить не з роками, і ні до всіх, а лише до обраних.

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.