Микола Аркас (1853)

Український культурно-освітній діяч, письменник, композитор, історик. Один із засновників і незмінний голова «Просвіти» в Миколаєві.

Народився 7 січня 1853, помер 26 березня 1909
171 років тому  115 років тому
Микола Аркас

Микола Аркас

Микола Аркас народився в місті Миколаєві. Його сім’я належала до тієї категорії людей, для яких служіння Вітчизні було вищим благом.

Будучи сином адмірала Чорноморського флоту, в 1875 році Микола Аркас закінчив Новоросійський університет в Одесі і почав службу в морському відомстві Миколаєва. Пізніше став світовим суддею в Херсоні і володарем громадянського чину дійсного статського радника.

Микола Миколайович був людиною різнобічних захоплень. Перебуваючи на захисті інтересів держави, весь свій вільний час віддавав культурно-просвітницької діяльності. Микола Аркас є автором книги «Історія України-Руси», яка була написана, а також видана українською мовою. У своєму рідному Миколаєві він організував українську самодіяльну культурну організацію «Просвещение». На його особисті кошти було відкрито народна школа, викладання в якій велося українською мовою. Народні пісні та романси у його обробці отримали широку популярність серед українців. А опера «Катерина», в основу якої ліг сюжет поеми Тараса Шевченка, викликала хвилю захоплення серед шанувальників мистецтва.

Помер Микола Миколайович Аркас в 1909 році. Однак його творчі досягнення живуть дотепер.

Все по темі: ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.