Василь Стус (1938)

Український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник.

Народився 6 січня 1938, помер 4 вересня 1985
86 років тому  39 років тому
Василь Стус

Василь Стус

Знаменитий публіцист і критик Василь Стус народився в селі Рахнівка Вінницької області. Виходець із збіднілої селянської родини, він з дитинства був знайомий з підсумками розкуркулення та лихами, що спіткали таких же, як і він.

У 1954 році Василь Стус стає студентом Сталінського (Донецького) педагогічного інституту. Навчаючись на історико-філологічному факультеті, майбутній дисидент знайомиться з справжнім життям радянського періоду, читає заборонену літературу, яка показує дійсність зсередини. Захопившись публіцистикою, стає літературним редактором газети «Соціалістичний Донбас». Паралельно навчався в аспірантурі, удосконалюючи свої пізнання в області теорії літератури.

Весь цей час Василь Стус займається творчою і політичною діяльністю, переймаючись усіма бідами народу, вимушеного жити за вказівкою зверху. Протестуючи проти існуючих порядків, він змушений покинути стіни аспірантури. Роботу довелося шукати нову, причому, не раз, оскільки вільнодумні співробітники в ті роки вважалися неблагонадійними і знаходилися під прицілом КДБ.

У 1972 році відбувся арешт Василя Стуса. Трактування тих часів була незмінною: антирадянська діяльність. На 7 років борець за справедливість був приречений на бездіяльність і позбавлення. У 80-х роках він був вдруге заарештований і засуджений до 10-ти років позбавлення волі.

Загинув Василь Стус за нез’ясованих обставин в 1985 році, відбуваючи покарання в карцері. За непідтвердженими даними його мали номінувати на здобуття Нобелівської премії з літератури.

Все по темі:


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.