Павло Житецький (1836)

Український мовознавець, лексикограф, педагог і громадський діяч.

Народився 4 січня 1836, помер 5 березня 1911
188 років тому  113 років тому
Павло Житецький

Павло Житецький

Павло Гнатович Житецький народився в українському місті Кременчуці. Виховуючись в родині священика, хлопчик успадкував справжні цінності людської душі.

У 1857 році Павло Житецький надходить в Київську духовну академію, після закінчення якої продовжує навчання в Київському університеті на історико-філологічному факультеті. Вже тоді юний студент розумів, що малоросійський мову погано вивчений, а тому все своє життя присвятив українському і російського мовознавства, літератури та фольклору.

Павло Гнатович відкрив значення «Енеїди» Івана Котляревського в контексті формування нового літературної української мови. Він провів ретельні дослідження, що підкреслюють взаємозв’язок двох мов - російської та української. Його перу належать наукові трактати, нариси, шкільна література. Борис Житецький брав активну участь у підготовці до друку «Словника української мови», який вийшов у світ під редакцією Бориса Грінченка.

Помер український учений в 1911 році. Всі, хто буває в Києві, відвідують Музей однієї вулиці, розташований на Андріївському узвозі, де жив Борис Житецький. Автографи, фотографії, портрети та праці нашого співвітчизника викликають непідробний інтерес у кожного, хто хоче доторкнутися до частинки української історії та культури.

Все по темі: , ,



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.