Борис Лятошинський (1895)

Український композитор, диригент і педагог, вважається одним з основоположників модерного напрямку в українській музиці. Неодноразовий член журі міжнародних і всесоюзних конкурсів та активний працівник у керівних органах Спілки композиторів України і в Київській консерваторії, Лятошинський виховав нову плеяду композиторів таких як І. Шамо, В. Сильвестров, І. Карабиць, Є. Станкович, О. Канерштейн.

Народився 3 січня 1895, помер 15 квітня 1968
129 років тому  56 років тому
Борис Лятошинський

Борис Лятошинський

Борис Миколайович Лятошинський народився в Житомирі. Він був вихований в кращих традиціях інтелігентного суспільства. Батько, будучи вчителем, прищепив хлопчикові любов до історії. А мама своїм співом і грою на фортепіано заворожувала і, безперечно, зіграла чільну роль в майбутніх мріях.

Юрист за освітою, Борис Лятошинський розуміє, що музика - та стезя, яку він може перетворити і прикрасити новими формами. Тому не випадково вже в 1919 році майбутній композитор вступає до Київської консерваторії.

На творчість Бориса Лятошинського великий вплив зробили українські, російські та зарубіжні поети. У його музичних творах чітко проглядаються і український фольклор, і романтичні етюди, і патріотичні теми. У післявоєнні роки композитор створює чудові хорові мініатюри на вірші Шевченка, Пушкіна, Рильського, Фета. З впливом часу змінюються орієнтири, які набувають більш масштабний характер. Борис Миколайович починає роботу над Третьою симфонією, яка, хоч і зазнала критики, властивої тому часу, проте отримала право на життя.

Величезну нішу у творчості композитора займала слов’янська культура, що охоплює польська, сербська, хорватська фольклор. Мазурки, романси, симфонічні поеми і сюїти - результат творчого пошуку талановитої людини, для якого служіння музиці - необхідність, рівносильна диханню і розвитку.

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.