Модест Вітошинський (1856)

Український співак (баритон); брат Антона Вітошинського; соліст Львівського чоловічого хору Анатоля Вахнянина, хору товариств Лютня, Боян.

Народився 1 січня 1856 — 168 років тому
Модест Вітошинський

Модест Вітошинський

Модест Петрович Вітошинський належав до числа тих людей мистецтва, для яких голос був особливим даром, воплотившимся в оперних виставах і камерних концертах.

Народився майбутній баритон в Галичині, в селі Нижня Вовча. Навчався вокалу в Консерваторії Галицького музичного товариства у польського оперного співака Валерія Висоцького, відомого власною методикою співу. Вже в 24 роки Модест Вітошинський виконував соло в чоловічому хорі під керівництвом А. Вахнянина. А через кілька років його баритональний голос з гідністю звучав в таких хорових товариствах, як «Лютня» і «Баян».

Сольні партії, в яких розчинявся співак, яскраво показують, наскільки він володів майстерністю свого виконання. «Запорожець за Дунаєм», «Наталка-Полтавка», «Купало» - далеко не повний список арій, виконаних Модестом Петровичем на театральних сценах Львова та Києва. Володіючи чудовою дикцією, Модест Вітошинський міг дозволити собі вийти за рамки оперного мистецтва, виконуючи романси таких композиторів, як Петро Чайковський, Денис Січинський, Нестор Нижанківський.

Модест Вітошинський рано пішов з життя. Проживши 45 років, він залишив по собі пам’ять в музичних колах, де до цих пір пам’ятають, люблять і цінують талант чудового співака, який працював на одній сцені з Борковським, Крушельницької та Левицьким.

Все по темі:


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.