У Рівному запустили найбільший в Європі льонокомбінат

2 лютого 1963 - 61 років тому

Цех технічної тканини на Рівненському льонокомбінаті. фото: orshagorodmoy.info

Цех технічної тканини на Рівненському льонокомбінаті. фото: orshagorodmoy.info

2 лютого 1963 році була запущена перша черга найбільшого в Європі Рівненського льонокомбінату. Промислова потужність підприємства склала 23 млн. погонних метрів тканини на рік.

Спорудження комбінату розпочалося ще у 1960 році. Для устаткування надсучасного підприємства використовувалося обладнання зі всієї країни. Так, льоночесальні були розроблені орловськими машинобудівниками, ткацькі станки надіслали з Московської області та Таджицької РСР, а електрообладнання привезли з Вірменії. Загалом у двох основних корпусах льонокомбінату технічної та побутової тканини було встановлено 1800 одиниць технологічного обладнання, 800 ткацьких машин та 27 тисяч веретен.

Для виробництва льняних тканин сировину до Рівного привозили з усієї України, а бавовну та синтетичні матеріали поставлялися підприємствами Саратова, Могильова та навіть містами Середньої Азії. Окрім того, для навчання майже 8-тисячного персоналу на комбінат прибули робітники провідних текстильних фабрик з Москви, Ленінграда, Костроми, Орші, Вязників, Смоленська та ін. В результаті, якісна продукція Рівненського льонокомбінату завоювала ринки тканин десятків країн світу.

З розвалом Радянського Союзу підприємство прийшло у занепад, а у 1994 році воно було приватизовано. І лише 5 листопада 2011 відбувся запуск першої модернізованої лінії з виробництва тканин оновленого Рівненського льонокомбінату.

Все по темі: , , ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.