У Празі заснували Українське педагогічне товариство (1930)

31 грудня 1930 - 94 років тому

Степан Сірополко - перший голова Українського педагогічного товариства в Празі

Степан Сірополко - перший голова Українського педагогічного товариства в Празі

31 грудня 1930 викладачі Українського високого педагогічного інституту ім. М. Драгоманова у Празі створили Українське педагогічне товариство. Очолив його професор Степан Сірополко. Нова організація виникла на основі філософсько-педагогічного товариство ім. Г. Сковороди, заснованого в чехословацькій республіці п’ятьма роками раніше. Головною метою новоствореного товариства стало грунтовне дослідження теоретичних і практичних основ педагогіки на українських землях і за кордоном. Для цього УПдО відразу стало активно співпрацювати з педагогічними та культурно-просвітницькими організаціями Закарпаття, Галичини, Буковини, Канади і т.д. Саме Товариство сприяло працевлаштування українських педагогів з Чехії в закарпатські навчальні заклади.

Вже в 1932 р. УПдО почало роботу над сприянням появи в чеських і словацьких шкільних підручниках відомостей про Україну: її історії, культурі, традиціях. Однак на початку 1933 р. через нестачу коштів Інститут, при якому діяло товариство, був закритий. Ще якийсь час професори-члени УПдО продовжували свою наукову роботу, отримуючи невеликі дотації від чеського Міністерства закордонних справ, але з початком Другої світової війни в 1939 р. Товариство було ліквідовано.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.