Вийшла книга І. Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація?» (1965)

30 грудня 1965 - 59 років тому

Іван Дзюба

Іван Дзюба

30 грудня 1965 в самвидаві вийшла відома книга Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація?». Роботу над нею письменник почав ще восени, а безпосереднім поштовхом до публікації стали масові арешти «шістдесятників», які відбулися в Києві, Львові, Луцьку, Івано-Франківську та Тернополі у серпні-вересня 1965.

У роботі «Інтернаціоналізм чи русифікація?» Дзюба спробував грунтовно проаналізувати національно-культурну владу більшовиків в Україні. В результаті, він прийшов до висновку, що ще з 30-х рр.. російське керівництво цілеспрямовано почало діяти по відношенню до України за принципом російського великодержавного шовінізму. Для свого аналізу письменник використав велику кількість цитат з робіт Леніна і партійних документів 20-х рр.. Він підкреслював, що радянська політика спрямована на тотальне придушення національних інтересів корінного населення України і вимагає негайних змін.

Відразу після виходу твору його оголосили антирадянським, а всі, хто зберігав, поширював або просто читав працю, оголошувалися кримінальними злочинцями. Сам І. Дзюба був виключений зі Спілки письменників України і опинився під наглядом КДБ. Незважаючи на це, з 1968 р. робота неодноразово друкувалася за кордоном, її перевели на російську, англійську, китайську, французьку та італійську мови. Проте в Україні твір був опублікований тільки в 1990 р. в журналі «Вітчизна».

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.