У Харкові створили перший радянський уряд України (1917)

30 грудня 1917 - 107 років тому

Мітинг харків’ян на підтримку нової радянської влади. 1917

Мітинг харків’ян на підтримку нової радянської влади. 1917

30 грудня 1917 ЦВК Рад України на противагу Генеральному секретаріату УНР сформував Народний секретаріат. Новий орган став першим більшовицьким урядом на території України. Перший склад Народного секретаріату очолили секретар внутрішніх справ Євгенія Бош, секретар фінансів Володимир Ауссем, секретар освіти Володимир Затонський та заступник секретаря військових справ Юрій Коцюбинський. Проте вже в березні 1919 р. головування в Народному секретаріаті перейшло до Миколи Скрипника. Крім зазначених секретарів до складу уряду більшовиків на Україну також увійшли: В. Шахрай, Є. Терлецький, Ф. Сергєєв, С. Бакинський, В. Люксембург та інші. Народний секретаріат, в першу чергу, займався призначеннями чиновників на місцях, а головне управління все ж здійснював ЦВК Рад України і Раднарком Росії.

Довгий час Народний секретаріат не мав постійного місця перебування і постійно переїздив: з Харкова в Києві, звідти до Полтави, потім - до Катеринослава і Таганрог. У березні 1918 р. уряд реорганізували, призначивши на керівні посади більша кількість українців. Проте все одно Народний секретаріат залишався малоефективною структурою, яка майже ні на кого не впливала. У травні 1918 р. після окупації України німецько-австрійськими військами Народний секретаріат був розпущений.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.