У Києві надрукували першу книгу - «Часослов» (1616)

30 грудня 1616 - 408 років тому

Київський «Часослов», 1616

Київський «Часослов», 1616

30 грудня 1616 в Києві вийшла перша надрукована книга - «Часослов». Її випустила друкарня Києво-Печерькой лаври, яку заснували роком раніше. Керував Лаврою в той час архімандрит Єлисей Плетенецький.

Дата виходу «Часослова» є умовною, оскільки існує дуже багато версій появи друкарства в Києві ще в XVI ст. Крім того, на жодному з примірників, що дійшли до наших днів, не збереглися титульні листи. Але більшість істориків сходяться на думці, що «Часослов» почали друкувати в другій половині 1616 і закінчили 30 грудня цього ж року.

Для роботи типографії Є. Плетенецький спорудив у Радомишлі паперову млин, а все необхідне обладнання придбав у Стрятинської друкарні. Головним помічником архімандрита в роботі над «Часословом» став Захарія Копистенський. Саме він написав друге після Плетенецького передмову до книги. А роботу над гравюрами для «Часослова» виконав П. Беринда. Особливістю київського «Часослова» є поміщені в нього піснеспіви Антонію і Феодосію Печерським, княгині Ользі, князю Володимиру, Борису і Глібу, митрополитам київським Петру і Олексію.

Разом з римованим панегіриком Плетенецькому «Образ чеснот» А. Митура «Часослов» став пробним виданням Лаврської друкарні. У січні 1619 вона випустила свій перший великий видання - «Анфологіон».

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.