Під Харковом заснували дитячу Комуну ім. Ф. Дзержинського (1927)

29 грудня 1927 - 97 років тому

А.с Макаренко разом з вихованцями Комуни ім. Ф. Дзержинського

А.с Макаренко разом з вихованцями Комуни ім. Ф. Дзержинського

29 грудня 1927 року в селищі Новий Харків з метою боротьби з дитячою безпритульністю була створена дитяча трудова Комуна ім. Ф. Дзержинського. Заклад підпорядковувалося ГПУ і працювало за рахунок добровільних пожертвувань українських чекістів. А в 1933 р. саме ця комуна стала першим дитячим закладом, яке перейшло на повне самозабезпечення. 20 жовтня 1928 Комуну очолив видатний педагог Антон Макаренко, який використовував на новій посаді свій досвід роботи в трудовій колонії ім. М. Гіркого, яку він заснував в 1920 р. в Полтавській області. За його методикою, головним принципом життя в Комуні стало поєднання трудової діяльності та навчання. В рамках навчального закладу заснували десятирічну загальноосвітню школу, робітфак Харківського машинобудівного інституту, різні гуртки, студії, майстерні і навіть 2 заводу: електроінструментів і плівкових фотоапаратів. Протягом 5 годин діти працювали на підприємствах, а потім ще 5:00 вчилися. До речі, вихованцями Комуни були не лише безхатченки, а й діти з сімей.

Велику роль А.с Макаренко приділив і самоврядуванню в Комуні. Керівництво нею здійснював Рада командирів, а вищим органом були загальні збори. Крім того, в роботі використовувалися система зведених загонів. В результаті, система дисциплінованості і педагогічної організованості, певна воєнізація дітей, екскурсійно-туристичні походи і військово-спортивні ігри лягли в основу виховної системи А.с Макаренко. У 1935 р. Антон Семенович переїжджає до Києва, де займає посаду заступника начальника трудових колоній НКВС України. А в 1938 р. педагог видає книгу «Прапори на вежах», де описав життя Комуни ім. Ф. Дзержинського.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.