Київська біржа праці асигнувала 7 мільярдів рублів для організації шкіл з ліквідації неписьменності (1922)

28 грудня 1922 - 102 років тому

Школа ліквідації безграмотності

Школа ліквідації безграмотності

Дві третини дорослого населення України не вміли ні читати, ні писати. З 1921 року була створена Всеукраїнська надзвичайна комісія з боротьби з безграмотністю.

Масове навчання неписьменних людей письма та читання набуло організованої форми. Починається створення цілої мережі лікнепів для населення від 8 до 50 років. У ході НЕПу з’явилася можливість збільшити фінансування навчальних закладів, видавати навчальну літературу. На Київській біржі задалися метою не тільки викорінити безграмотність, виділивши на це 7 млрд. руб., А й працевлаштувати 50 безробітних вчителів, здатних надати конкретну допомогу в цьому питанні.

Широка роль в ті роки належала клубам, хатах-читальнях, червоним куточкам. У бібліотеках стали проводити читацькі конференції та політінформації. Саме так людина комуністичного майбутнього, незважаючи на розруху й убогість, приводив у дію задуману більшовиками культурну революцію, яка повинна була змінити світогляд людини, вихованого в умовах буржуазного суспільства.

Ліквідувати безграмотність остаточно, звичайно, не вийшло. Державні відрахування та пожертвування в спеціальні фонди не могли забезпечити повного викорінення неписьменності, але заклали фундамент для майбутніх досягнень.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.