Постанова ЦВК і РНК СРСР про введення єдиної паспортної системи (1932)

27 грудня 1932 - 92 років тому

Паспорт 1937

Паспорт 1937

Обов’язкова прописка паспортів вводилася і на Україні. Вона передбачала ретельний облік населення міст, робітничих селищ, радгоспів і новобудов.

Ці заходи мали мету розвантажити населені місця від осіб, чия трудова діяльність не пов’язана з виробництвом і роботою в установах чи школах. Зайвими виявлялися всі, хто не був зайнятий суспільно-корисною працею. Виняток становили інваліди та пенсіонери. Але найголовніший удар, на думку чиновників радянського режиму, був спрямований проти переховуються від радянської влади куркульських, кримінальних і інших антигромадських елементів, включаючи і кобзарів.

Тепер кожен, хто хотів виїхати на заробітки в іншу місцевість, мав подати заяву до міліції, отримати паспорт і прописатися в домоуправління за місцем прибуття. Якщо не провести ці маніпуляції своєчасно, то штраф у розмірі 100 рублів був забезпечений кожному, крім колгоспників, на яких прописка не поширювалася. Паспорт видавався строком на 3 роки. Його наявність дозволяло влаштуватися на роботу. А особлива рядок, яка вказує на соціальну приналежність, демонструвала без анкети, хто є хто.

Харків опинився в числі перших міст України, де вводилася паспортизація з обов’язковою пропискою паспортів. На його території, а також у 50-кілометровій зоні вводилися режимні порядки. «Молоткастий і серпастий» радянський паспорт, з одного боку, забезпечував облік і контроль над всіма, хто його повинен був мати. З іншого боку - обмежував у правах ту частину населення, яка мала жити лише в конкретній точці Радянського Союзу, включаючи і Україну. Незаплановані переміщення по території заборонялися і припинялися найсуворішим чином.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.