Створили Українську Червону армію (1918)

27 грудня 1918 - 106 років тому

Парад частин Червоної армії. Харків, 1920

Парад частин Червоної армії. Харків, 1920

27 грудня 1918 Тимчасовий робітничо-селянський уряд України з метою організації в країні регулярних збройних сил ухвалило створити Українську Червону армію. Всі організаційні та управлінські рішення щодо військових частин були покладені на новостворену колегію при військовому відділі. Очолив її Ф. Сергєєв. А вже 28 лютого 1919 уряд прийняв декрет, згідно з яким Червона армія проголошувалася армією диктатури пролетаріату. Крім того, в Україні на законодавчому рівні закріпили загальну військову повинність, яка поширювалася на всіх чоловіків у віці від 18 до 40 років. Завдяки такій мобілізації в кінці весни 1919 р. Українська червона армія налічувала 188 тис. чоловік. Для керівництва військами створили ще один новий орган - Народний комісаріат з військових справ на чолі з Миколою Подвойським і Валерієм Межлаук. Їм було доручено керувати трьома військовими округами: Харківським, Київським та Одеським.

Однак, ще на початку 1919 р. дисципліна в армії була вкрай низькою, крім того, досить активними залишалися партизанські загони. Так, з метою подальшого об’єднання червоноармійців різних республік, в серпні 1919 року під Нарком по військових справах України ліквідували, передавши його функції Реввійськраду РРФСР. Українці стали частиною загальноросійської Червоної армії, яку Рада Народних Комісарів у Петрограді заснувала ще 28 січня 1918

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.