Відбулося переголосування другого туру виборів Президента України (2004)

26 грудня 2004 - 20 років тому

Масові акції протесту під час Помаранчевої революції

Масові акції протесту під час Помаранчевої революції

26 грудня 2004 відбулося переголосування другого туру виборів Президента України, в результаті якого переможцем було обрано Віктора Ющенка.

Перший тур виборів Президента України відбулися 31 жовтня 2004 р. За його результатами у другий тур увійшли 2 кандидати - В. Янукович і В. Ющенко. Нове голосування відбулося вже 21 листопада. Його результати були наступними: В. Янукович - 49,42%, Ющенко - 46,69%. Проте офіційні результати значно відрізнялися від національних екзит-полів, крім того, другий тур супроводжувався значною кількістю заяв виборців і спостерігачів про фальсифікації. Незважаючи на це, 24 листопада ЦВК оголосив про перемогу Януковича. Однак ігнорування ЦВК порушень при голосуванні та фальсифікації результатів виборів викликали масові акції протесту, які увійшли в історію як Помаранчева революція. Тисячі українців зібралися на Майдані Незалежності та Хрещатику в Києві, де розбили наметове містечко. Перш за все, люди вимагали переголосування. В результаті, 3 грудня 2004 Верховний Суд України визнав результати другого туру виборів Президента України недійсними і призначив на 26 грудня переголосування. За його результатами, Віктор Ющенко отримав 51,99% голосів, а Віктор Янукович - 44,20% голосів. 23 січня 2005р відбулася урочиста інавгурація новообраного Президента України Віктора Ющенка.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.