Заарештували Остапа Вишню (1933)

25 грудня 1933 - 91 років тому

Остап Вишня, 1925

Остап Вишня, 1925

25 грудня 1933 Державне політичне управління УСРР звинуватило відомого письменника Павла Губенка, який працював під псевдонімом Остап Вишня, у контрреволюційній діяльності і посадили його в спецкорпус Управління. Офіційно вважалося, що терористи «Української військової організації», до яких нібито належав і сатирик, намагалися збройним шляхом повалити чинну владу в Радянському Союзі і вбити другого секретаря ЦК КП (б) У П. Постишева. Проте насправді справа була повністю сфальсифікована, адже СРСР накрила нова хвиля сталінських репресій проти інтелігенції.

25 грудня за розпорядженням самого керівника ГПУ УРСР В. Балицького і після обшуку квартири письменника в будинку «Слово» у Харкові Остапа Вишню заарештували. Вже на першому допиті, який проводили 3 січня 1934, П. Губенко зізнався у контрреволюційній діяльності на літературній ниві, а пізніше підтвердив і свою участь у підготовці до вбивства П. Постишева. 3 березня 1934 у справі «УВО» відбувся суд, за результатами якого О. Вишню засудили до розстрілу, проте згодом помилували до 10 років у таборах. Своє покарання до 1943 р. письменник відбував в Ухті, республіці Комі на півночі Росії. Після звільнення він був змушений писати свої памфлети на теми, люб’язні Сталіну, однак і це не заважало українцям любити влучні сатиричні «усмішки» Вишні. Реабілітували письменника тільки в 1955 р., а 28 вересня 1956 він помер.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.