У Києві почалася експлуатація першого радянського комп’ютера (1951)

25 грудня 1951 - 73 років тому

Співробітники лабораторії С. Лебедєва за пультом МЕСМ

Співробітники лабораторії С. Лебедєва за пультом МЕСМ

25 грудня 1951 у Феофанії під Києвом в Інституті математики АН УРСР була введена в експлуатацію перша в СРСР і континентальній Європі Мала електронна лічильна машина «МЕСМ». Її розробку вчені на чолі з С. А. Лебедєвим почали ще в 1947-1948 рр., а вже в листопаді 1950 заробив макет МЕЛМ. Перший радянський комп’ютер міг виконувати до 50 операцій в секунду, оперативно запам’ятовуючи максимум 31 число і 63 команди. Робоча частота пристрою становила 5 кГц, а також була спроектований можливість підключення додаткового пристрою, що запам’ятовує на магнітному барабані. На нього можна було записати 5 тис. слів.

Серед перших відомих математиків і механіків СРСР, які скористалися МЕСМ для вирішення рівнянь і задач, були Анатолій Дородніцин, Олександр Ішлінський, М. Келдиш, Михайло Лаврентьєв, Борис Гнеденко і ін Крім того, досягненнями МЕСМ скористалися і перші радянські програмісти: Михайло Шура-Бура , Володимир Королюк, Катерина Ющенко та інш.

У 1952 р. Сергій Лебедєв сконструював швидкодіючу електричну обчислювальну машину. На той час ця модель стала найефективнішою у світі, адже могла виконувати до 8 тис. операцій в секунду. У 1953 р було створено велику електронна лічильна машина, яка і стала основою для більшості майбутніх українських лампових комп’ютерів першого покоління: «Стріла», «Мінськ», «Урал», «Дніпро», «Світ», М-20 і т.п .

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.