Відбувся перший політ бомбардувальника «Ілля Муромець» (1913)

23 грудня 1913 - 111 років тому

Бомбардувальник І. Сікорського «Ілля Муромець»

Бомбардувальник І. Сікорського «Ілля Муромець»

23 грудня 1913 в Києві відбувся перший політ літака «Ілля Муромець», сконструйованого Ігорем Сікорським. Авіаконструктор приурочив випробування до дня пам’яті святителя Іоасафа Білгородського, якого канонізували в цей же день в 1911 р.

Першу одиницю нової моделі було побудовано на Російсько-Балтійському вагонному заводі в Ризі. Всього протягом 1913-1918 рр.. було випущено близько 80 літаків. Їх прототипом вважається попередня модель Сікорського «Руський витязь». Проте в «Іллю Муромця» навіть площа крил була втричі більше, до того ж він мав дуже зручний пасажирський салон з електричним освітленням, кімнати для сну, ванну і туалет. Саме в цьому літаку вперше в світі був застосований суцільний фюзеляж. Піднявши на борт до 10 осіб, літак міг розвивати швидкість до 137 км / год, адже мав 4 двигуна по 100 л. с. кожен (пізніше їх замінили на двигуни потужністю 220 л. с. кожний). У 1914 р. «Ілля Муромець» був прийнятий на озброєння армії Російської імперії. Під час Першої світової війни літак використовували як розвідник і бомбардувальник, адже на свій борт він міг піднімати до 800 кг бомб. У результаті, «Ілля Муромець» став першим у світі бомбардувальником серійного виробництва. Однак в 1921 р. літак Сікорського переобладнали під пасажирський.

Все по темі: ,

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.