У Львові заснували Літературне товариство ім. Тараса Шевченка (1873)

23 грудня 1873 - 151 років тому

Сучасний книжковий магазин НТШ у Львові

Сучасний книжковий магазин НТШ у Львові

23 грудня 1873 виникло Наукове товариство ім. Т. Шевченка. У рамках Товариства було організовано три секції: історико-філософську, філологічну та математико-природничо-лікарську. Крім того, почалися роботи з організації бібліотеки та музею НТШ. У тому ж році почав виходити головний журнал організації - «Записки НТШ». Головою Товариства в 1892 р. був обраний Юліана Целевича, а в 1893 р. цей пост зайняв Олександр Барвінський. У 1895 р. до Львова переїжджає С. Грушевський, а вже через 2 роки Суспільство очолив він. Під головуванням Грушевського було видано близько 800 томів наукових праць і безліч періодичних видань. В цей же час структурні підрозділи очолювали І. Франка та В. Гнатюк. Під час Першої та Другої світових воєн активність НТШ значно зменшилася, проте його члени все одно таємно збиралися. Повністю діяльності Товариства у Львові відновлено тільки у 1989 р. Проте з 1947 р. завдяки членам організації, які емігрували за кордон, у Франції, США, Канаді та Австралії появіліс

23 грудня 1873 зусиллями творчої інтелігенції Галичини та Наддніпрянщини у Львові було засновано Літературне товариство ім. Т. Г. Шевченка. Необхідність появи культурного центру на західноукраїнських землях виникла у зв’язку з посиленням цензури в підросійській Україні, адже в 1863 р. там був виданий Валуєвський циркуляр, а в 1876 р. - Емський указ. Обидва ці документи майже повністю забороняли використання і розвиток української мови. Так, на кошти меценатки Єлизавети Милорадович у Львові з’явився свій український літературно-науковий клуб. Першим Суспільство очолив К. Сушкевич, в 1885 р. його змінив С. Громницький, а в 1886 р. - Д. Гладилович. У перші роки свого існування Суспільство в основному займалося літературно-видавничою діяльністю: випустили дві річні збірки журналу «Правда», «Дослідження в галузі російської мови» О. Огоновського, з 1885 р. до 1898 р. випускає всеукраїнську літературну газету «Зоря».

У 1892 р. виникла ідея включити в Суспільство провідних вчених Укрь нові філії НТШ. Всі вони діють і сьогодні.

Все по темі: , ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.