У Харкові відбувся заколот проти Української Народної Республіки (1917)

22 грудня 1917 - 107 років тому

Микола Скрипник

Микола Скрипник

У ході чого було встановлено радянську владу і скликаний III екстрений з’їзд рад Донецько-Криворізького басейну.

В умовах наростаючої боротьби з Центральною Радою Поради вирішили консолідувати свої сили і виступити проти усталеного стану речей в Україні. Поштовхом до таких кардинальних дій послужили дії Центральної Ради на I Всеукраїнському з’їзді Рад, який розпочав роботу в Києві. Дві тисячі представників вищого законодавчого органу УНР захопили мандатну комісію і виписали собі мандати делегатів з’їзду, після чого в залі засідань стали звучати погрози на адресу інших делегатів. Робота була зірвана, а приміщення оточене гайдамацькими військами ЦР.

Результати не змусили себе ждать.124 делегати з числа Рад у терміновому порядку переїжджають до Харкова і об’єднуються з III з’їздом Донецько-Криворізької області. Підсумки з’їзду докорінно змінили розстановку сил на політичній арені України, яка оголошувалася складовою частиною Російської федерації. Були скасовані постанови Центральної Ради, оголошувалася рішуча боротьба за владу. На з’їзді обрали керівні органи Радянської України. На чолі ЦВК Рад УНР став І. Медведєв. Змінився розклад і в уряді: народним секретарем з праці став М. Скрипник, з внутрішніх справ - Є. Бош, по освіті - В. Затонський, а торгівля і промисловість перейшли у відання Ф. Сергєєва (Артема).

Проголошення в Харкові радянської влади активізувало діяльність місцевих Рад і організацій більшовиків. Почалося формування нових загонів Червоної гвардії. Черговий виток історичних подій визначав новий етап розвитку України.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.