Заснували «Громадський комітет на захист Ніни Строкатовой» (1971)

21 грудня 1971 - 53 років тому

Ніна Строкатова-Караванська

Ніна Строкатова-Караванська

21 грудня 1971 П. Якір, І. Стасів-Калинець, В. Стус, Л. Тимчук і В. Чорновіл підписали декларацію про заснування «Громадського комітету на захист Ніни Строкатовой».

Відомого одеського мікробіолога Н. Строкатову заарештували 6 грудня 1971 Її звинуватили у поширенні забороненого «Українського вісника» і написанні листа на захист опозиційного поета Юлія Даніеля. Але перш за все, їй не могли пробачити того, що вона не зреклася свого чоловіка Святослава Караванського, який ще з 1944 р. за політичні злочину знаходився у радянських тюрмах і таборах.

Так, з метою координованої і цілеспрямованої захисту Н. Строкатовой група правозахисників створила «Комітет». Його учасники збирали підписи на захист жінки, організовували збори коштів для неї і С. Караванського, брали участь у зборі документів і різних матеріалів по судовій справі Строкатовой, а також домагалися гласності самого судового процесу. Проте вже в початку 1972 р. майже всі учасники організації були заарештовані. Суттєвих змін вони так і не встигли досягти і в травні 1972 р. М. Строкатова була засуджена до 4 років у таборах суворого режиму. Після звільнення в 1976 р. Строкатова активно співпрацювала з українськими правозахисниками, які разом з нею створили Українську Гельсінкську Групу. А предтечею УГГ деякі дослідники вважають саме «Громадський комітет на захист Ніни Строкатовой». У 1979 р. разом з чоловіком вони виїхали до США, де брали участь у роботі Закордонного представництва УГГ. Померла Н. Строкатова 2 серпня 1998

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.