Відбулася Браиловская битва (1666)

19 грудня 1666 - 358 років тому

Гетьман Петро Дорошенко-головнокомандувач козаків у Браїлівської битві

Гетьман Петро Дорошенко-головнокомандувач козаків у Браїлівської битві

19 грудня 1666 у Вінницькій області між козаками і військами Речі Посполитої відбулась Браиловская битва, в результаті якої поляки були повністю розгромлені. На чолі Війська Запорізького стояв гетьман Петро Дорошенко, який діяв разом з татарськими загонами Нурадін-султана Суіні-Казі-ага, а поляками командував полковник Себастьян Маховський. Реставрувати польська влада на Правобережній Україні С. Маховська наказав король Ян Казимир.

На шляху до Вінниці в листопаді 1666 поляки несподівано зіткнулися з добре озброєними козацько-татарськими загонами. Однак ворог все одно вирішив пробиватися в м. Ладижин, тому вступив у битву з козаками під Браиловом. У ніч на 19 грудня в 10 км від Браїлова 23-тисячне військо гетьмана атакувало майже вдвічі меншу військо С. Маховського. У відповідь полковник спробував здійснити контратаку на татарську кінноту, проте вийшов прямо на основні загони Дорошенка. Бій тривав більше 2 годин і закінчився нищівною поразкою поляків. 17 хоругв полковника загинули, інші бігли, але більшість разом з головнокомандуючим потрапили в полон. Браїлів перейшов в руки Дорошенка, а в лютому 1667 гетьману вдалося заволодіти однією з головних польських фортець на Правобережній Україні - Білою Церквою. Таким чином, перемога саме в Браїлівської битві стала першим кроком у встановленні гетьманського контролю над всім регіоном.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.