Раднарком УРСР ухвалив постанову «Про облік музичних інструментів» (1920)

18 грудня 1920 - 104 років тому

Українські кобзарі

Українські кобзарі

Цей нормативний акт розглядався як репресивний метод проти художніх цінностей і культурного значення кобзарських інструментів.

Газети радянського часу глумилися над кобзою, нав’язуючи українському народу звичну для російських гармошку. Всі незареєстровані інструменти піддавалися конфіскації, а власники мали постати перед судом. Націоналісти і вороги пролетаріату - так називали українців, які віддають перевагу бандурі, лірі та кобзі.

Серед кобзарів найбільше було незрячих музикантів, які заробляють на життя грою на українському музичному інструменті. Про них складено чимало легенд. Одна з них розповідає про те, як усіх кобзарів саджали в спеціальний потяг, що відвозить на вірну погибель. Правда це, чи вигадка, сказати складно. Але переслідування відносно всього українського дійсно мали місце. Радянський уряд припиняло на корені все, що могло нагадати про своє, про рідне, національному. Тоталітарна система вимагала одного - підпорядкування у всьому. Ні про яке культурній спадщині не могло йти мови, оскільки тільки радянська ідеологія вважалася правильною і актуальною.

Наслідки цієї постанови виявилися трагічними для України. Культура перебувала в повній залежності від радянських поглядів, а музиканти, що посміли знехтувати новими законами, піддавалися репресіям. На довгі роки під забороною опинилося все, що символізувало свободу і ознаки нації.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.