Відбулася Кумейковская битва (1637)

16 грудня 1637 - 387 років тому

16 грудня 1637 в Черкаській області під селом Кумейки відбулася битва між військом селян-повстанців разом з козаками і польською армією. Ця битва стала вирішальною в ході всього антифеодального повстання, яке спалахнуло ще в травні 1637 на Правобережній Україні, але швидко охопило і Лівобережжя. Керівником повстанців був гетьман запорізького козацтва Павло Бут (Павлюк). Польський уряд тільки восени 1637 зміг зібрати армію проти повстанців, командувати якою доручив польному гетьману Миколі Потоцькому.

На світанку 16 грудня 10 тис. селян і козаків на чолі з Павлюком і Карпом Скиданом побудували 6 рядів на шляху наступу польського війська. Однак через непрохідне болото, на яке незабаром наткнулися українці, їм довелося відступити. Саме тоді на повстанців напала кіннота ворогів. Однак козацько-селянської армії досить швидко вдалося спорудити укріплений табір, атаку на який їм доводилося відбивати тричі. До вечора Павлюку і Скидану разом з невеликим загоном вдалося відступити до Чигирина. Повстанцями залишився командувати Дмитро Гуня. Після запеклого бою, який тривав майже всю ніч, Гуні вдалося відступити до Боровиці, де він об’єднався з частинами Павлюка. 20 грудня до села підійшли загони поляк. Сил боротися з ворогом в українців не було, тому вони погодилися на переговори. Але зрадники видали гетьмана і його найближчих соратників Потоцькому. Згодом Павлюка стратили, а повстання було повністю придушене.

.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.