Гетьман Скоропадський зрікся влади (1918)

14 грудня 1918 - 106 років тому

14 грудня 1918 р. гетьман України Павло Скоропадський передав управління країною Ради Народних Міністрів, а сам поїхав у Німеччину. Саме таким був результат всеукраїнського повстання проти гетьманської влади в Україні на чолі з Директорією.

Гетьман П. Скоропадський прийшов до влади у квітні 1918 р. Під час землеробських конгресу в Києві 29 квітня 1918 р. була ліквідована Центральна Рада, а керівником країни одноосібно вибрали П. Скоропадського. За його гетьманату в Українській державі була заборонена діяльність всіх політичних партій лівого спрямування та демократичних газет, а також заборонялися вуличні демонстрації і страйки. Крім того, були відновлені приватна власність на промислові об'єкти, які передавалися колишнім власникам, і поміщицькі землеволодіння, а також міське і земське самоврядування. Однак Скоропадському вдалося відкрити багато україномовних шкіл, у Києві та Кам'янці-Подільському почали працювати університети були засновані Українська Академія наук, Національний архів, Національна бібліотека і т. д. В той же час в Україні залишався невирішеним земельне питання, адже обіцяні землі великих маєтків так і не були передані селянам. Гетьманська влада постійно відчувала залежність від Німеччини та Австро-Угорщини, з якими була пов'язана Брест-Литовським мирним договором. З України вивозили величезна кількість м'яса, зерна і цукру. І саме невизначеність в аграрному питанні призвела до загальнонаціонального повстання проти гетьманату в Україні. Цим скористалися опоненти Скоропадського, які для керівництва антигетьманським повстанням навіть створили спеціальний орган - Директорію УНР. До її складу увійшов. Винниченко, С. Петлюра, А. Андрієвський, Ф. Швець та А. Макаренко. Вже на початку грудня 1918 армія УНР встановила контроль майже над усією Україною. 12 грудня розпочався штурм Києва, а 14 грудня гетьман Скоропадський зрікся влади.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.