Створена Національна академія мистецтв України (1996)

14 грудня 1996 - 28 років тому

Перший склад Національної академії мистецтв України

Перший склад Національної академії мистецтв України

14 грудня 1996 згідно з указом Президента України Л. Кучми в Києві була створена Національна академія мистецтв. Головними завданнями нової організації стало забезпечення розвитку мистецтва, відродження українських традицій в мистецтві і проведення фундаментальних досліджень з історії та теорії мистецтвознавства в Україні. Для цього в структурі Академії було створено 6 підрозділів: кіномистецтва, музичного мистецтва, образотворчого мистецтва, театрального мистецтва, синтезу пластичних мистецтв та мистецтвознавства. Першим президентом НАЇ став академік, народний художник України А. В. Чебикін.

Сьогодні до складу НАМ входять 104 видатних мистецтвознавця і художника. Серед них: художники Олександр Губарєв, Віктор Сидоренко, Василь Гурін, скульптори Анатолій Кущ, Володимир Чепелик, оперний співак Дмитро Гнатюк, композитори Євген Станкович і Мирослав Скорик, мистецтвознавець Борис Возницький, кінорежисери Роман Балаян, Кіра Муратова, актори Тетяна Назарова, Богдан Ступка та інші. Крім того, членами Академії також є 10 іноземних художників та 11 почесних академіків. У грудні 2001 р. в НАЇ було створено Інститут проблем сучасного мистецтва, а в травні 2007 р. - Інститут культурології.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.