У Бахчисараї оголосили першу в світі мусульманську республіку (1917)

13 грудня 1917 - 107 років тому

Учасники Курултаю і представники Центральної Ради.

Учасники Курултаю і представники Центральної Ради.

13 грудня 1917 кримський парламент Курултай проголосив Кримську Народну Республіку. Нова форма державного правління стала першою в історії мусульманського світу.

У березні 1917 р. в Сімферополі відбувся З’їзді мусульман Криму. На ньому був обраний Тимчасовий кримський мусульманський виконавчий комітет, очолив який Нуман Челебіджихан. Кримський виконком був відразу визнаний Російським Тимчасовим урядом. Одним з перших вимог жителів півострова стало визнання національно-культурної автономії Криму в складі Росії. Однак кримськотатарське політичний рух дуже швидко розвивалося і вже в жовтні 1917 р. відбувся З’їзд представників кримськотатарських організацій. Його учасниками було вирішено скликати парламент Криму - Курултай. Вибори в Курултай відбулися 17 листопада. До його складу увійшли 76 депутатів. Перше засідання парламенту відбулося в Бахчисараї 8 грудня 1917 Депутати прийняли Конституцію Криму і обрали членів уряду. А вже 13 грудня відбулося проголошення Кримської Народної Республіки.

Однак нова держава ніяк не хотів визнавати Рада Народних Комісарів у Петрограді. За його вказівкою 16 грудня більшовики захопили Севастополь і почали військові дії на всьому півострові. Наприкінці січня 1918 Курултай був розпущений, а влада в Криму перейшла до більшовиків.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.