У Києві вийшов перший короткий нарис історії України (1674)

12 грудня 1674 - 350 років тому

«Синопсис», 1680

«Синопсис», 1680

12 грудня 1674 в Києво-Печерській друкарні вийшов «Синопсис» - перший короткий нарис історії України. Більшість істориків сходяться на думці, що його автором був архімандрит Києво-Печерської лаври Інокентій Гізель, хоча є версії і про Івана Армашенко, Феодосія Софоновича, П. Кохановського та архімандрита Йосипа Тризну. «Синопсис» замислювався як своєрідна історична енциклопедія, а не хроніка або літопис. Автор систематизував і коротко виклав різні події та історичні концепції, версії, не виказуючи свого до них ставлення. «Синопсис», перш за все, повинен був допомогти у читанні Києво-Печерського патерика та інших церковних творів. Автор описав події від найдавніших часів до середини XVII ст.: У книзі розповідається про походження слов’ян, хрещенні киян у р. Почайна у 988 р., боротьбу з турками, татарами і т.д.. Окремо була викладена історія Києво-Печерської лаври, а в додатку вміщено перелік руських князів і польських воєвод в Україні, українських гетьманів та київських митрополитів.

У 1678 р. і в 1680 р. «Синопсис» перевидали і додали події вже XVII століття. У цілому ж книга перевидавалася близько 30 разів і була переведена на грецьку, латинську і румунську мови. А до сер. XIX в. «Синопсис» використовувався у всіх навчальних закладах як підручник з історії України.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.