Україна проголосили радянською республікою (1917)

11 грудня 1917 - 107 років тому

Будинок, в якому проходив Перший всеукраїнський з’їзд рад (під час Другої світової війни був зруйнований німцями)

Будинок, в якому проходив Перший всеукраїнський з’їзд рад (під час Другої світової війни був зруйнований німцями)

11 грудня 1917 під час Першого Всеукраїнського з’їзду рад у Харкові Україна проголосили радянською республікою, а вищим органом нової влади став Всеукраїнський Центральний виконавчий комітет. У з’їзді брали участь 77 делегатів з 46 рад Донецько-Криворізького басейну і 124 делегати з 49 рад, які приїхали з Києва. Майже всі вони представляли партію більшовиків, хоча було і кілька членів партії лівих українських соціал-демократів, російських меншовиків та есерів. Результатом з’їзду стало прийняття більшовицької резолюції. Вона, зокрема, затвердила нову вертикаль влади в Україні, яка відтепер належала тільки радам робітничих, солдатських і селянських депутатів, а на місцях були створені повітові, міські, губернські та обласні ради.

У Всеукраїнський Центрісполком, як головний орган нової влади в країні, на з’їзді було обрано 41 депутат: 35 представляли більшовиків, 4 - лівих есерів, 1 - лівих українських соціал-демократів і 1 - меншовиків-інтернаціоналістів. Ще 20 місць були залишені для представників рад селянських депутатів.

З’їзд проголосив недійсними всі постанови та укази Центральної Ради та Генерального Секретаріату, зате відтепер на території України почали діяти декрети Центрвиконкому. Українська республіка на федеративних засадах була визнана частиною Російської республіки.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.