Верховна Рада України затвердила грошову одиницю держави - гривню (1991)

10 грудня 1991 - 33 років тому

Одна гривня

Одна гривня

Молода незалежна держава отримала єдиний законний платіжний засіб не відразу. Лише у вересні 1996 року банки почали видавати гривню в якості нової валюти.

Вже в першому півріччі 1992 нова грошова одиниця повинні була надійти в обіг на території України. Був запланований випуск банкнот номіналом 1, 2, 10, 20, 50 і 100 гривень, а також розмінні монети. Над розробкою дизайну банкнот думали не довго. Український художник Василь Лопата працював над портретами, пейзажами і орнаментами українських купюр. Вже в 1992 році стало ясно, що буде зображено на аверсі, а що - на реверсі купюри. Тоді ж були викарбувані і перші монети, проте, як і паперові, вони потрапили в обіг через 4 роки. На перших грошах був вказаний 1992-й рік випуску. Монети карбувалися в Україні, Італії та Англії, а банкноти були отримані з Канади.

Чому гривня з’явилася на українському ринку лише в 1996 році, однозначно відповісти не можна. Існує кілька версій. За однією з них, зовнішній вигляд купюри був далекий від того, який спочатку запланував для них художник Василь Лопата. Портрети на купюрах дуже відрізнялися від тих героїв України, які повинні були символізувати міць держави. За іншою версією, компанія, що відповідає за друк грошових знаків, не володіла достатньою потужністю, щоб встигнути до терміну. Існує і третя версія. Економічна ситуація в Україні не дозволяла введення нової валюти, щоб не допустити її знецінення.

Продиктована часом і економікою, українська валюта все-таки надійде в обіг, і навіть буде визнана однією з найкрасивіших валют світу. Ось тільки стабільності у неї як не було, так і немає.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.