У Львові створено товариство «Просвіта» імені Т.г.шевченка (1868)

8 грудня 1868 - 156 років тому

«Просвіта» надавала посильну допомогу школам

«Просвіта» надавала посильну допомогу школам

В цей день у 1868 році у Львові групою галицьких ентузіастів було створено товариство «Просвіта» імені Т.г.шевченка. Головною метою організації була культурно-освітня діяльність: допомога українським школам, популяризація образіванія серед сільських жителів, розвитку української культури, видання періодики.

Члени «Просвіти» організовували читальні, видавали українські підручники для шкіл, які на перших порах виходили під редакцією відомого українського письменника Юрія Федьковича.

Незважаючи на складні політичні умови, «Просвіта» розвивалася стрімкими темпами не тільки у Львові - за сприяння членів суспільства філії «Просвіти» відкривалися як у західних регіонах, так і на Лівобережній Україні. У 1934 році «Просвіта» налічувала понад трьох тисяч філій і близько півтисячі членів.

Крім освітньої роботи, члени товариства «Просвіта» організовували святкування річниць українських письменників і діячів культури, в тому числі Франка, Шашкевича, Т. Шевченка.

В цілому товариство «Просвіта» проіснувало сімдесят років. у 1939 році за наказом Сталіна були знищені всі документи організації, а також рукописи і підручники.

Все по темі: , ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.