Освіта Співдружності Незалежних Держав (1991)

8 грудня 1991 - 33 років тому

СНД

СНД

У цей день в 1991 році було створено Співдружність Незалежних Держав (СНД) - об’єднання колишніх союзних республік.

Незважаючи на те, що Україна є однією з держав-засновників СНД (договір про утворення Співдружності Незалежних Держав підписали Л.Кравчук, Б.Єльцин і С. Шушкевич - лідери України, Росії та Білорусі відповідно), офіційно вона не рахується членом об’єднання з- за відмови підписати Статут Співдружності. Це у зв’язку з тим, що запропонований документ обмежував незалежність України. Фактично, цей документ став злегка видозміненим Договором про створення СРСР, і український уряд погодився тільки на роль країни-спостерігача. У 2005 році з держав-членів у держави-спостерігачі перейшов також Туркменістан. Слід зазначити, що під час вирішення деяких питань роль держави-спостерігача бере на себе Монголія.

На сьогоднішній день між країнами Співдружності Незалежних Держав ведуться переговори, що стосуються підписання договору про створення зони вільної торгівлі. Ймовірно, Україна також приєднається до ЗВТ.

Цікаво, що Президент СРСР М.Горбачов розшифрував абревіатуру СНД як «зуміли нашкодити Горбачову».

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.