Створення Всеукраїнської надзвичайної комісії з питань боротьби з контрреволюцією, спекуляцією, саботажем і посадовими злочинами (1918)

3 грудня 1918 - 106 років тому

Нагрудний значок співробітника ВУЧК

Нагрудний значок співробітника ВУЧК

У цей день у 1918 році була створена Всеукраїнська надзвичайна комісія (ВУЧК), основною метою якої була боротьба з політичними противниками революції, зміцнення позицій большевицької влади методом так званого «червоного» терору, а також виявлення і ліквідація іноземних агентів. Так як Україна в той час переживала гострий дефіцит кадрів, у ВУЧК нерідко потрапляли працівники з досить сумнівною репутацією. Згідно з архівними даними, члени Всеукраїнської надзвичайної комісії нерідко, крім оперативної та слідчої роботи, здійснювали самосуд. В окремих регіонах при ВУЧК функціонували в’язниці і навіть власні концентраційні табори, в яких здійснювалися масові розстріли ймовірних контрреволюціонерів і політичних ув’язнених. За свідченнями очевидців, арешти підозрюваних відбувалися без будь-яких документів, приводом для затримання могла стати анонімна скарга або усне донесення.

Два роки по тому Всеукраїнська надзвичайна комісія з питань боротьби з контрреволюцією, спекуляцією, саботажем і посадовими злочинами була реорганізована в Центральне управління надзвичайних комісій для боротьби з контрреволюцією, спекуляцією та службовими злочинами.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.