У Києві почав працювати Московський міст через Дніпро (1976)

3 грудня 1976 - 48 років тому

Вид з верхівки пілона Московського мосту

Вид з верхівки пілона Московського мосту

У цей день в 1976 році був зданий в експлуатацію один з найкрасивіших мостів Києва - Московський (первинна назва - Північний), будівництво якого тривало близько п’яти років. Московський міст став першим вантових мостом на території України. На той час будівництво мостів вантових способом було інноваційною технологією не тільки для СССП, але і для країн Європи, тому для обміну досвідом було вирішено відправити групу українських архітекторів до Братислави, де в 1972 році завершилося будівництво вантового мостового переходу через Дунай. Який отримав назву Новий міст (Nov Most).

За аналоги з Новим мостом у Словаччині, українські архітектори запропонували розмістити на маківці пілона, висота якого становить 116 метрів, ресторан, проте перший секретар ЦК КПУ Володимир Щербицький не підтримав цю ідею. Пізніше було прийнято рішення прикрасити пілон моста скульптурною композицією на честь засновників Києва, але пам’ятник виявився занадто важким, і його встановили поряд з мостом Патона. Зрештою, вершину пілона прикрасили радянським гербом Києва, який знаходиться там донині.

Цікаво, що всі матеріали, використані для будівництва Московського мосту, були виготовлені на території СРСР.

Все по темі: ,

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.