У Харкові відкрито Всеукраїнська контора Держбанку (1921)

2 грудня 1921 - 103 років тому

Будівля контори Держбанку

Будівля контори Держбанку

Банківське устрій в Україні піддалося серйозним випробуванням на міцність. З націоналізацією приватних кредитних установ виникає необхідність у створенні радянських фінансових інститутів.

Однією з таких організацій виявилася Всеукраїнська контора державного банку, відкрита в Харкові - третя після Москви і Петрограда. Її функції полягали в організації грошового обігу, розрахунків та фінансуванні народного господарства.

У 1936 році Всеукраїнську контору Держбанку ліквідують. Обласні контори переходять в пряме підпорядкування Москви. Через 12 років стараннями українського уряду вдається створити апарат Уповноваженого держбанку в Україні. Але його функції були суворо регламентовані: без дозволу московських чиновників вживати серйозні фінансові операції суворо заборонялося. Така система взаємин існувала аж до 1987 року.

Незалежність України, отримана в 1991 році, розставила все на свої місця. І на базі Української республіканської контори Державного банку СРСР створюється Національний банк України. Звідси починається нова віха розвитку фінансових установ держави.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.