Наказ НКВС про створення Головного управління з боротьби з бандитизмом (1944)

1 грудня 1944 - 80 років тому

Агентурно-бойова група Станіславського УМДБ і офіцер-куратор. Джерело - newzz.in.ua

Агентурно-бойова група Станіславського УМДБ і офіцер-куратор. Джерело - newzz.in.ua

У цей день в 1944 році Відділ по боротьбі з бандитизмом був офіційно реорганізований в Головне управління по боротьбі з бандитизмом. Головною метою управління було виявлення і знищення повстанських груп, що виступали проти радянської влади, насамперед, у Прибалтиці, Білорусі, на Західній Україні і на Кавказі.

Особливо запекла боротьба з «бандитизмом» розгорнулася на території України. В період Великої Вітчизняної війни і перші повоєнні роки Західну Україну позбавили близько 10% населення, більшість ув’язнених розстрілювали прямо у в’язницях. Так як греко-католицька церква всіляко заохочувала антирадянські дії повстанських угруповань, діяльність Головного управління по боротьбі з бандитизмом була також спрямована на знищення релігійної грунту шляхом об’єднання УГКЦ з православною церквою.

Робота Головного управління по боротьбі з бандитизмом також включала розгляд випадків розбійних нападів та грабежу, вбивств (крім побутових), дезертирства і ухиляння від військової служби.

Через десять років, 4 лютого 1954 Головне управління по боротьбі з бандитизмом було реорганізовано в Головне управління оперативного розшуку МВС СРСР.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.