Повстання проти С.Петлюри під проводом Е.Волоха (1919)

1 грудня 1919 - 105 років тому

Симон Петлюра - Головний отаман

Симон Петлюра - Головний отаман

У цей день в 1919 році проти української влади було піднято заколот, очолюваний отаманом одного з куренів Гайдамацького коша Омеляном Волохом. Протягом тривалого часу борючись з радянською владою, пригнічуючи повстання «червоних» і підтримуючи ідеї УНР, Е.Волох зумів заслужити прихильність Головного отамана С.Петлюри, тим самим приспавши його пильність. Незважаючи та те, що Омелян Волох кілька разів звинувачувався в підготовці бунту і зв’язках з радянською владою, повстання 1 грудня 1919 стало для Головного отамана повною несподіванкою.

1 грудня Е.Волох звернувся до С.Петлюри з вимогою передати йому право командування військами УНР. На боці заколотників виявилося близько третини всієї армії, пізніше частина, до останнього залишалася на стороні української влади, також перейшла під командування Волоха.

Три дні потому відбулося останнє за участю С.Петлюри нарада членів українського уряду, на якому було вирішено розпустити війська і визнати ідею створення армії Української Народної Республіки безперспективною.

Згідно з архівними документами, наступного дня після наради С.Петлюра емігрував до Польщі, передавши командування залишками армії М.Омеляновічу-Павленко.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.