У гетьманській Україні проведена судова реформа (1763)

30 листопада 1763 - 261 років тому

Кирило Розумовський

Кирило Розумовський

Друга половина XVIII століття в Україні характеризується політикою обмеження козацьких вольностей, забороною вибору гетьмана, втручанням Російської імперії у внутрішні справи Гетьманщини.

Останнім гетьманом Лівобережної України став Кирило Розумовський, якому за короткочасний період свого правління вдалося їй повернути політичний статус і зробити для своїх земляків багато добра. Народжений в Україні, він боровся за повернення українському козацтву колишніх прав і здійснив кілька реформ.

Своє служіння Україні він починає з організації окремої системи судочинства. Всю Гетьманщину поділили на 20 повітів, кожен з яких мав свій суд. В результаті чого з’явилися суди із земельних, цивільних і кримінальних справах. Судді вибиралися з числа знаті. А генеральний суд у складі 2-х генеральних суддів отримує категорію вищої апеляційної інстанції. У його веденні знаходилися справи генеральної старшини, полковників, канцеляристів. Запитання рядових козаків і міського населення курирували сотенні управління та магістрати, а селянськими потребами займалися старшини і шляхта.

Гетьманство Кирила Розумовського називали «золотою осінню української автономії». Маніфестом від 28 липня 1765 козацьке самоврядування на Лівобережній Україні було ліквідовано, а через 18 років тут вводиться кріпосне право.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.