Відбулася перша в світі операція з участю вертольоти Сікорського (1945)

29 листопада 1945 - 79 років тому

Капітан баржі опускається в безпечне місце з вертольота

Капітан баржі опускається в безпечне місце з вертольота

29 листопада 1945 року відбулася перша у світі рятувальна операція цивільних осіб з участю вертольота. Його конструктором був екс-киянин Ігор Сікорський.

28 листопада баржа № 397 компанії «Техасо» через сильний шторм відчепилася від нафтового танкера в гавані Бріджпорта, штат Коннектикут. На її борту було двоє людей. В ніч з 28 на 29 листопада баржа сіла на мілину поблизу р. Ферфілд. Коли люди на березі побачили сигнальні ракети, які пускали моряки, за допомогою звернулися на завод Сікорського, який знаходився в тому ж штаті. У рятувальній операції взяли участь два співробітника підприємства - Дж. Віннер та Дж. Бейл. Для порятунку було вирішено випробувати модель R-5, яку випустили ще в 1943 р. Проте нещодавно вертоліт забезпечили гідравлічним підйомником, і в реальних умовах він ще не був випробуваний. Так як в кабіні вертольота могли поміститися тільки дві людини, врятовані моряки летіли, висячи в повітрі. Незважаючи на загрозу, операція з порятунку завершилася успішно.

Ігор Сікорський народився у травні 1889 року в Києві, проте у 1818 р. через загрозу репресій був змушений емігрувати у Францію, а в 1919 - у США. У 1923 р. він заснував компанію Sicorski Air Engineering. Там він розробив кілька нових моделей літаків і вертольотів, а також сконструював перший у світі літак-амфібію. Саме на вертольоті Сікорського S-61 в 1967 р. вперше здійснили переліт через Атлантику, а на S-61 в 1970 р. - через Тихий океан.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.