Радянські війська форсували Дунай (1944)

29 листопада 1944 - 80 років тому

Бронекатери Дунайської флотилії переправляють резерви через Дунай

Бронекатери Дунайської флотилії переправляють резерви через Дунай

29 листопада 1944 в ході Будапештської операції південного крила радянських військ частини 3-го Українського фронту перейшли в наступ і форсували Дунай на північ від м. Драва. 80-а дивізія і 7-а дивізія Д. Дричкіна прорвали оборону противника на західному березі Дунаю. Просунувшись в глибину на 40 кілометрів, армія розширила прорив до 150 кілометрів по фронту. У ході наступу війська фронту оволоділи великими угорськими містами Печ, Ватажек, Мохач і з боями зайняли більше 330 інших населених пунктів.

Серед військ, особливо відзначилися в боях при форсуванні Дунаю, були: війська генерал-лейтенанта Шарохіна, генерал-майора Акименко, генерал-майора Кравцова, югославський корпус генерал-лейтенанта Коста Наджа, полковника Петрушина, генерал-майора Лазарева, генерал-майора Козака; артилеристи генерал-полковника артилерії Нєдєліна, генерал-майора артилерії Брейді; танкісти полковника Пшенецкого, полковника Зав’ялова; льотчики генерал-лейтенанта авіації Толстікова, генерал-майора авіації Білецького; сапери генерал-полковника інженерних військ Котляра, полковника Номінас; зв’язківці генерал-лейтенанта військ зв’язку Корольова, полковника Старолетова та інші. Усім їм було присвоєно назву «Дунайські» і нагороджені орденами.

Завершилася Будапештська операція взяттям радянськими військами 13 лютого 1945 столиці Угорщини Будапешта. 188-тисячне угрупування ворога була оточена і знищена, а сама країна виведена з війни. Успішне завершення операції різко змінило на нашу користь всю стратегічну ситуацію на південному крилі радянсько-німецького фронту.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.