На Поділлі польські війська почали облогу фортеці Буша (1654)

28 листопада 1654 - 370 років тому

Вціліла вежа на території міста-фортеці Буша

Вціліла вежа на території міста-фортеці Буша

28 листопада 1654 30-ти тисячне польське військо почало облогу подільського міста-фортеці Буші. Головною метою поляків було повернення міста під владу короля Речі Посполитої Яна Казимира, адже, згідно Переяславським договором, підписаним Богданом Хмельницьким у січні 1654 р., Україна переходила під владу Росії.

У боях під Бушів польське військо очолив коронний гетьман Станіслав Потоцький, польним гетьманом був Станіслав Лянскоронських, а коронним обозним - Стефан Чарнецький. Разом з поляками в облозі міста брали участь і 1200 німецьких волонтерів з Маріенбургского полку, а також два угорських полку, на чолі Кото стояли полковники Денхоф Пеперзн. Військо оборони очолили полковники Махачінскій і Зеленський, сотники Гречка і заздрісні. А в самому місті перебувало не більше 6-8 тис. чоловік. Проте і з такими силами городянам вдалося тримати оборону 2 дні. За свідченнями очевидців, навіть коли ворог увійшов до міста, його жителі, щоб не потрапити до рук поляк, почали самі підпалювати будинки і кидатися у вогонь. Польський історик В. Каховський писав, що одні жінки та дівчата разом з дітьми добровільно кидалися у полум’я, інші - топилися в глибоких колодязях. 30 листопада захисники підірвали себе разом з фортецею.

Така героїчна оборона міста навіть надихнула українського класика Михайла Старицького написати історичну драму «Облога Буші», яка побачила світ в 1899 р. Сьогодні на місці запеклих боїв козаків зі шляхтою розташований Державний історико-культурний заповідник «Буша».

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.