В Одеській області створена перша в СРСР машинно-тракторна станція (1928)

28 листопада 1928 - 96 років тому

Нова техніка в радянському колгоспі, 1929

Нова техніка в радянському колгоспі, 1929

28 листопада 1928 в Березівському районі Одеської області на базі тракторної колони зерносовхоза ім. Т.Г. Шевченка була створена перша в Радянському Союзі машинно-тракторна станція.

Ідея створення МТС з’явився ще на початку 20-х рр.., Адже саме в той період суттєво збільшилася кількість машин і знарядь в прокатних пунктах. Отже, виникла необхідність в їх технічному обслуговуванні. У серпня 1927 року р. Колегія Наркомзему УСРР запропонувала радгоспу ім. Шевченка перейти на новий повний цикл обробки землі. У результаті була створена тракторна колона, яка обслуговувала 250 селянських дворів. Нова організація посівів і збору врожаю дозволила селянам зібрати на 40% більше звичайного. Довівши свою ефективність, в листопаді 1928 р. тракторні колони радгоспу ім. Т. Г. Шевченка були об’єднані в першу в СРСР МТС. Після позитивного досвіду в Одеській області МТС почали створювати по всій країні. У 1929 р. з метою централізації їх роботи було прийнято рішення про створення «Всесоюзного центру машинно-тракторних станцій». Так після передачі всіх кооперативних МТС у державну власність держава отримала контроль над усіма результатах сільськогосподарського виробництва. І тільки в 1958 р. сільськогосподарська техніка була продана колгоспам, а МТС були реорганізовані в ремонтно-технічні станції.

.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.