Заснували Державний симфонічний оркестр ім. М. В. Лисенка (1918)

25 листопада 1918 - 106 років тому

Національний Симфонічний Оркестр України

Національний Симфонічний Оркестр України

25 листопада 1918 було затверджено прийняте Радою міністрів УНР постанову про заснування Державного симфонічного оркестру ім. М. В. Лисенка. Головним диригентом оркестру став відомий композитор і культурно-громадський діяч Олександр Горілий.

Після створення СРСР оркестр став підпорядковуватися Наркому освіти, а виступати продовжив як Республіканський симфонічний оркестр ім. М. Лисенка. У 1920 р. оркестр став частиною Філармонічного суспільства. У березні 1923 р. відбулася реорганізація суспільства в Київську державну філармонію, а вже в листопаді її ліквідували. Після цього в Києві довгий час не було сильного і цікавого оркестру. Він з’явився тільки в жовтні 1929 р. - заснували оркестр при Київському обласному радіокомітеті. Першим його керівником став М. Канерштейн. До 1941 р. оркестр очолювали Г. Адлер, Н. Рахлін, а з початком ВВВ під керівництвом Л. Брагінського музиканти переїхали в Орджонікідзе, а потім - в Душанбе. У 1944 р. оркестр повернувся до Києва.

У 1994 р. Державний заслужений академічний симфонічний оркестр України став національним. Художнім керівником НСОУ в 2000 р був призначений заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка В. Сіренко. Сьогодні в оркестрі грають понад 100 інструменталістів, серед яких багато заслужених артистів України, лауреатів міжнародних та всеукраїнських конкурсів.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.