РПЦ прокляла гетьмана І. Мазепу (1708)

23 листопада 1708 - 316 років тому

Гетьман Іван Мазепа

Гетьман Іван Мазепа

23 листопада 1708 Російська православна церква піддала анафемі гетьмана Івана Мазепу за зраду Петра I. Головною причиною прокляття став перехід у 1708 р. гетьманських військ на бік Швеції в Північній війні 1700-1721 рр.. Проголосивши Мазепу «хрістоотступніком, який зрадив великого государя», українські єпископи, які зачитували анафему у Глухові, розірвали всі гетьманські нагороди та грамоти і публічно повісили на головній площі міста ляльку Мазепи. Єпископи пригрозили відлученням від церкви всім, хто спробує приєднатися до гетьмана.

Переходу Мазепи на бік короля Карла ХІІ передувала досить складна політична обстановка в Україні. З початком Північної війни Петро І обклав українців величезним податком, тисячі козацьких загонів були відправлені до берегів Балтійського моря для участі в бойових діях, ще стільки ж було надіслано на будівництво нової столиці імперії Санкт-Петербурга. Зрозумівши, що політика Петра І спрямована на знищення самоврядування в Україні і повне підкорення країни, Мазепа вирішив, що тільки програш царя в Північній війні зможе врятувати Україну від поневолення. Однак українські козаки не змогли істотно вплинути на хід військових подій і в 1721 р. війна закінчилася перемогою Росії.

Протягом багатьох років Київський патріархат клопотав про зняття анафеми з гетьмана І. Мазепи, але МПЦ визнала рішення 1708 повністю легітимним.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.