Указом Президента Віктора Ющенка 22 листопада в Україні проголошується Днем Свободи (2005)

22 листопада 2005 - 19 років тому

«Помаранчева» революція

«Помаранчева» революція

Саме в цей день українці у всіх містах стали в масовому порядку виходити на вулиці із закликом відновити справедливість у виборчій кампанії 2004 року.

Акції громадянської непокори, які проходили в холодні осінні дні 2004 року, призвели до того, що Верховний суд України прийняв рішення про повторне голосування, в результаті якого перемогу здобув лідер опозиції В. Ющенко.

Після своєї перемоги у президентських виборах Віктор Ющенко вирішив підтримати ініціативу громадськості та ознаменувати 22 листопада Днем Свободи. «Помаранчева» революція символізувала волелюбність українців і прагнення до демократичних цінностей. Мітинги, пікети, протести і страйки проходили повсюдно, маючи під собою революційний підтекст. Історичне значення «помаранчевої» революції сприйняли як знак відродження української нації.

Протягом декількох років на Площі Незалежності в Києві, а також на інших центральних площах міст України у День Свободи виступали лідери «помаранчевої» революції, а музичні колективи на знак солідарності підбадьорювали присутніх свої творчістю. З 30 грудня 2011 року Президент України Віктор Янукович скасував День Свободи і заснував нове свято - День соборності та свободи. Його український народ тепер відзначає 22 січня.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.