В Одесу прибув італійський пароплав «Артанія», на борту якого знаходилися амністовані радянською владою врангелівці (1922)

21 листопада 1922 - 102 років тому

Врангель Петро Миколайович

Врангель Петро Миколайович

Біла армія Врангеля, яка програла війну влади робітників і селян, була змушена покинути межі батьківщини, рятуючись втечею в інші країни. Деяким судилося повернутися назад.

Врангелівці волею долі опинилися в різних частинах світу. Сторону, яка програла прихистили Франція, Сербія, Греція, Румунія, Болгарія, Туреччина. На честь чергової річниці Жовтневої революції радянський уряд вирішив оголосити амністію тим особам з числа білогвардійців, хто не становив для нової держави загрозу. У порт Одеси стали прибувати пароплави з різних країн. Один з них - «Артанія» - привіз на своєму борту 250 колишніх врангелівців. Барон Врангель, знаючи про намір радянського уряду підірвати міць його військової організації зсередини, намагався зупинити своїх підопічних, але безуспішно.

Повернулися влаштовували своє життя не за своїм розсудом, а за рознарядкою чинної влади. Спочатку оголошувалася реєстрація новоприбулих, після чого слідував арешт і відправка в місця не настільки віддалені. Розстріли й роботи на рудниках - та доля, яку підготували більшовики для ненависних буржуїв. Деяким вдалося врятуватися, але все одно вони були позбавленцями і не могли знайти гідну роботу, щоб забезпечити себе і свої сім’ї.

План більшовиків вдався. У Україну та інші території Радянського Союзу повернулася велика кількість людей з першої хвилі еміграції. Воно й зрозуміло, адже ворога легше контролювати на своїй території.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.