Центральна Рада проголосила створення Української Народної Республіки (1917)

20 листопада 1917 - 107 років тому

Проголошення III Універсалу. Київ, листопад 1917

Проголошення III Універсалу. Київ, листопад 1917

20 листопада 1917 Центральна Рада прийняла III Універсал, який проголосив створення Української Народної Республіки. В Універсалі підкреслювалося, що УНР, до якої тепер входять 9 губерній (Київська, Волинська, Чернігівська, Полтавська, Харківська, Катеринославська, Херсонська, Таврійська, Холмщина, частини Курської та Воронезької губерній) не відокремлюються від Росії, однак відтепер вся влада належать тільки ЦР і Генеральному секретаріату. Крім того, III Універсал скасовував приватну власність на землю, встановлював 8-ми годинний робочий день, вводив державний контроль промислової продукції. Згідно з новим документом, смертна кара скасовувалася, а політичним арештантам проголошувалася амністія, зміцнювалися права місцевого самоврядування, закріплювалися загальнолюдські демократичні свободи: слова, друку, віри, зібрань, союзів, страйків, недоторканності особи і житла, можливості застосування місцевих мов у зносинах з усіма установами . Росіянам, євреям, полякам надавалися права на національно-персональну автономію, а всі інші народи, які жили в Україні, мали право на вільний розвиток. На 9 січня 1918 були призначені вибори до Українських Установчих Зборів, яке мало бути скликане 22 січня 1918.

III Універсал став першим самостійним державно-правовим документом України, для якого характерна конституційна спрямованість.

22 січня 1918 був прийнятий IV Універсал, а Україна проголошена незалежною країною.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.