Захарія Копистенський призначений архімандритом Києво-Печерської Лаври (1624)

20 листопада 1624 - 400 років тому

Захарія Копистенський

Захарія Копистенський

Південноросійський церковний діяч XVII століття Захарія Копистенський боровся проти насадження католицизму на споконвічно православних українських землях, захищав автономію Лаври.

Це час, коли Українська Православна Церква перебувала поза законом. Наступ католицької та уніатської церков на релігійні права православних сприяло полонізації українського населення. Люблінська унія 1569 звела нанівець всі починання православних християн в суспільно-культурного і політичного життя.

Захарія Копистенський був противником засилля чужої віри. Перебуваючи на посаді архімандрита Києво-Печерської Лаври, він старанно працює над книгами з її бібліотеки, щоб поглибити свої пізнання в галузі історії та богослов’я. Архімандрит полягав у Лаврському інтелектуальному гуртку, займаючись філософією, лінгвістикою, географією і літературним перекладом. Він очолював друкарню, засновану своїм попередником, Єлисеєм Плетенецьким, дбав про видання нових книг.

Завдяки братствам, православному духовенству, а також козацтву діяльність незалежної православної церкви була відроджена. Архімандрит Києво-Печерської Лаври Захарія Копистенський увійшов в історію як майстерний полемік, письменник, культурний і церковний діяч, який ратував за ідею об’єднання православної Східної Європи.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.