У «Будинку з химерами» відкрився музей (2004)

19 листопада 2004 - 20 років тому

«Будинок з химерами»

«Будинок з химерами»

19 листопада 2004 в «Будинку з химерами» на вул. Банковій, 10 відбулося урочисте відкриття музейно-культурного центру «Шедеври мистецтва України». Указ про його створення підписав Президент України Леонід Кучма 30 серпня 2004

Серед експонатів музею були виставлені різні предмети декоративно-прикладного мистецтва, мальовничі полотна, скульптури. Гордістю музею була «Острозька Біблія», надрукована Іваном Федоровим у 1581 р., і бронзовий посуд, виготовлення якого датується XVI ст. до н.е., а також інші раритети.

Однак у травні 2005 р. Президент України Віктор Ющенко скасував указ попередника, розмістивши в «Будинку з химерами» свою резиденцію. Крім того, сьогодні в ньому знаходиться Служба державного протоколу і церемоніалу Секретаріату Президента.

«Будинок з химерами» - одна з головних архітектурних пам’яток України ХХ ст. Він був побудований в 1901-1903 рр.. за проектом відомого київського архітектора Владислава Городецького як прибутковий будинок. Незвичайні скульптурні прикраси у вигляді химер і різних тварин, що прикрашають фасад і внутрішнє оздоблення, за власними ескізами виконав скульптор Еліо Саля. У радянські часи кімнати в будинку здавали в оренду, потім тут була поліклініка ЦК КПУ. Від постійної зміни власників і відсутності необхідного догляду будинок сильно постраждав, тому в 1998-2004 рр.. була проведена його повна реставрація.

Все по темі: , ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.